Prøv lukkerprioritet

Når noen bruker sitt kamera på full auto, er det ennå flere som bruker program (P). Det er fult mulig å ta supre bilder på disse innstillingene, men blir bildene akkurat som du ønsket? Kan lukkerprioritet kanskje hjelpe deg til å få det bilde du ønsker?

Her er et tips på hvordan du kan bruke lukkerprioritet når du tar bilde av en foss.

S ellet Tv = Lukkerprioritet

Lukkerprioritet er et halvautomatisk program som gir deg muligheten til å bestemme lukkertiden, mens kameraet velger den best mulige blenderåpningen for å få et veleksponert bilde.

Når bruker du lukkerprioritet?

Når du bruker lukkerprioritet, er en av de største fordelene at du har full kontroll over hvordan actionbilder skal bli slørete for å få det riktige fartsuttrykker under for eksempel panorering, eller du kan fryse bevegelser med korte lukkertider.

Skal du fotografere en bil som kjører forbi i høy fart, kan ikke lukkertiden være for kort. Da blir hele motivet fryst, og fartselementet forsvinner. Er lukkertiden for lang, blir alt uskarpt.

Hvis du vil ta bilder av en foss eller et hav, hvor vannet skal se silkemykt ut, må du ha en lang lukkertid, som du velger selv.

Eksempel på lukkertiden en kan bruke ved å ta bilder av en foss.

Jeg kan ikke si hvilken lukkertid du skal bruke når du tar bilde av en foss. De er helt avhengig av hvilket uttrykk du er ute etter. Skal vannet fryses eller skal det se slørete ut eller noe midt i mellom.

Under kan du se noen eksempler på forskjellige lukkertid.

Klikk på bilde for å få det større.

Slik kan du bruke lukkerprioritet

Når du har valgt lukkerprioritet og senker lukkertiden (lang lukkertid), må du være oppmerksom på at blenderåpningen blir større, noe som reduserer dybdeskarpheten. Dette merkes mest når fokus er ganske nærme kameraet.

Hvis du trenger kort lukkertid og stor dybdeskarphet, må du øke ISO-verdien. Hvis objektivet ikke er særlig lyssterkt, risikerer du at bildene blir undereksponerte (mørke) hvis du velger en altfor kort lukkertid.

Velg lukkerprioritet ved å sette programhjulet til S eller TV. Hvis kameraet ikke har et programhjul, må du velge opptaksprogram i menyen.

I dette tilfellet med bilde av en foss vil du kanskje ha en slørete foss. Da må du ha lang lukkertid. Kanskje 1 sekund eller 2. Da må du bruke stativ.

Når du prøver å sette så lang lukkertid av en hvit foss med hvitt skum, vil du oppdage at du ikke har liten nok blenderåpning (stort tall). Det kommer rett og slett for mye lys inn i kameraet.

Du kan prøve å sette ISO så lavt som mulig, om du fortsatt ikke får lang nok lukkertid så er det en siste ting du kan gjøre. Det er å bruke et ND-filter også kalt gråfilter.

ND-filter
ND-filter

ND-filtrene finnes i forskjellige styrker, men en smartere løsning er å kjøpe et variabelt gråfilter, som du kan justere etter lysforholdene. Med en filterfaktor på f.eks. 8x, blir lyset dempet med åtte eksponeringstrinn, så du kan fotografere på 1 sekund i stedet for 1/250 sekund.

Ett eksponeringstrinn tilsvarer en dobling eller halvering av lysmengden som går til billedbrikken.

Prøv å bruk en blenderåpning mellom F6,3 og F16, det er sansynligvis det område linsa di er skarpest.

Tar du bilde av havet og ønsker et slørete uttrykk, så må kanskje lukkertiden være 10-15 sekunder.

Da er det bare å prøve seg frem med forskjellige blenderåpninger.

2 Kommentarer on “Prøv lukkerprioritet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.