Panorering med kamera

Først vil jeg takke Bjugn/Ørland skøyteklubb for at jeg fikk komme å ta bilder av dem på trening i Fosenhallen. Her fikk jeg prøvd panorering med forskjellige innstillinger på kameraet. Noen ble mer klare enn andre, men alt i alt ble det ganske bra. Jeg prøvde også å ikke panorere for å få utøverne «uklare», det ble en interessant effekt.

Det var ganske mørkt i Fosenhallen denne kvelden da ikke alt lyset var slått på, så jeg måtte bruke blits på de fleste bildene. Jeg skrudde ned styrken på blitsen til -2, så ble det mer en utfyllingsblits. Raskeste tiden jeg kan oppnå med min blits er 1/250 sek.

Her er noen tips for å hjelpe deg med å få til gode panoreringer.
Det krever litt øvelse, det fikk jeg selv erfare, men det er spennende å se resultatene på kameraet.

Velg bildeserier for panorering

Du må sette kameraet til bildeserier (CH/H) slik at det fortsetter å ta bilder så lenge du holder utløserknappen nede. 
Du kommer sikkert til å kassere en haug av bilder når du kommer hjem, men mulighetene for å fange de riktige øyeblikkene er mye større.

Følg motivet med autofokus

Autofokus må følge hovedmotivet ved panorering, så velg følgefokus, som typisk heter AF-C, den sørger for å justere fokusavstanden hvis motivet beveger seg mot eller bort fra kameraet. 

På mange kameraer kan du også velge støttepunkter eller en sone med fokuspunkter som brukes til å holde på motivet selv om det flytter seg litt opp eller ned eller til sidene i bildet.

Juster med lukkertiden

Lukkertiden er avgjørende for hvor godt panoreringsbildet ditt blir, og du må bruke forholdsvis lange lukkertider for å få dratt ut bakgrunnen skikkelig. 
Lukkertiden for panorering kommer an på farten i motivet, brennvidden, avstanden og hvor god panoreringsteknikken din er. 
Her må du prøve deg fram. 

Velg lukkerprioritet og Auto ISO, og begynn på for eksempel 1/125 sekund og ta et par testbilder. Og så justerer du innstillingene herfra. 

Panorer riktig

  • Still deg opp med lett spredde ben, slik at du står stabilt. Sett søkeren mot øyet, og følg motivet mens det er plassert ved det aktive fokuspunktet.
  • Følg bevegelsen til motivet, trykk ned utløserknappen og hold den nede, slik at kameraet tar bilder mens du snur deg for å følge motivet.
  • Vri på overkroppen i en bevegelse, og fortsett å holde utløserknappen nede mens du følger motivet.
  • Når du slipper utløserknappen igjen, må du fortsette bevegelsen litt til. Det øker mulighetene for at også de siste bildene blir vellykkede.

Sjekk resultatet

Når de første testbildene er tatt, må du sjekke resultatene på kameraskjermen. 
Zoom inn på hovedmotivet og se om skarpheten er på plass. Er hovedmotivet uskarpt, må du velge en litt kortere lukkertid. 
Se også etter om det er nok fartsstriper i bakgrunnen. Er den ikke uskarp nok, og er hovedmotivet skarpt, kan du velge en lengre lukkertid.


Bildene under er bilder med forskjellige innstillinger og noe er bedre enn de andre. hvor mye sløring/uskarphet du ønsker, det er det bare du som bestemmer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.