Lek med lys i mørket, del 1.

Nå er høsten og mørket her og hva kan vi gjøre da?
Hva med å leke med lyset i mørket, og ta bilder av det. Det er ikke så vanskelig som det kanskje ser ut som.

Mal med visp og stålull

Du kan lage et av de mest spektakulære motivene med overraskende få og billige hjelpemidler. 

Lek med lys i mørket

Du trenger bare en visp av stål, stålull (uten såpe) med en finhetsgrad på 0 eller finere, en lighter og et tau på cirka én meter.

På de tre bildene under brukte jeg to pakker med stålull.

Siden det er snakk om ild og gnister, må du ta noen forholdsregler. Ta på deg en langermet genser, langbukser, lue, hansker og briller eller beskyttelsesbriller.

Velg et sted som ikke kan antennes av gnistene. Dette kan for eksempel være på stranden (som i dette tilfellet), på en asfaltert vei eller en gressplen etter kraftig regn.

Ta en dott med stålull og trekk den litt fra hverandre. Så presser du den inn i vispen uten å presse det for mye sammen. Fest tauet i håndtaket på vispen. Trykk på utløseren på kameraet og still deg i fokusområdet. 

Innstillingene jeg brukte var:

Jeg tok bildene rett etter blåtimen var ferdig på kvelden, så jeg skulle få med noe av den blå himmelen. Jeg passet også på å få en speiling i vannet foran motivet. Jeg hadde en hjelper som svingte vispen for meg, men dette er fulgt mulig å gjøre alene.

 • Sett kameraet i manuell.
 • Lukkertid på 20 sek. Endre lukkertiden om eksponeringen blir for lys/mørk.
 • Blenderåpning f10.
 • ISO 100.
 • Bruk fjernutløser.

Sørg for å stille inn fokus manuelt på forhånd. Tenn på stålullen. Nå svinger du vispen i en sirkel i 20 sekunder. Begynn med langsomme sirkler for å få fart på ilden, og så øker du tempoet slik at gnistene virkelig hopper. 

Når du tenner på stålullen med lighteren, så gløder den bare. Vift med vispen så blir det bedre, så er det bare å lage sirkler eller andre kreative former. Stålulla brenner fort opp, så ikke vent for lenge med å ta bilde.

Sjekk alltid området for glør når du er ferdig.

2 Kommentarer on “Lek med lys i mørket, del 1.

 1. Utrolig rekkevidde. Tøft! Jeg lurer på hvorfor det fremkommer 2 sirkler – eller nær sirkler – i hvert bilde.

  1. Hei Ragnhild
   Da vi tok bilde ønsket vi å få gjenskinn av gnistene i vannet, så vi står på hver vår side av en liten bukt. Så det er bare speiling i vannet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.