Lysmåling – Spotmåling

Lysmåleren i kameraet er i utgangspunktet satt til evaluerende eller matrixmåling, hvor lyset blir målt i hele bildet. Med spotmåling blir målingen innsnevret til et svært lite område midt i bildet. Dette gir deg ekstrem kontroll over lyset.

Jeg skal si litt om spotmåling, men først litt om de tre målemetodene.

De fleste kameraer har tre lysmålingsmetoder å velge mellom, og her kan du se hva de gjør og hvilke motiver de fungerer best til.

Målemetoder

1. Matriksmåling

Kalles også Multi eller Evaluerende

Hele bildet deles inn i soner, og kameraet analyserer dem for å finne fram til riktig eksponering. Som regel blir området rundt fokuspunktet prioritert..

God til: Jevnt belyste motiver og f.eks. actionbilder, der lyset skifter fordi man f.eks. panorerer. Fungerer også fint til landskapsbilder tatt med vidvinkel – også i motlys.

2. Sentrumsdominert måling

Her måles lyset også i hele bildet, men kameraet prioriterer den midterste delen av bildet høyest.

God til: Motiver på en lys eller mørk bakgrunn, der hovedmotivet er i midten, men du vil også ha med detaljer i bakgrunnen.

3. Spotmåling

Her måles lyset i et lite punkt på 1–5% av bildeflaten, der kameraet går for å treffe en mellomgrå verdi. De fleste kameraer måler i midten, mens noen måler ved fokuspunktet.

God til: Spotmålingen fungerer godt til motiver i motlys, hvor kameraets matrix lysmåling kan bli lurt av det kraftige lyset bak. Da vil kameraet undereksponere for det kraftige lyset, og du opplever at bildet ditt blir for mørkt – inkludert motivet du fotograferer. Med spotmåling på motivet kan du forsikre deg om at motivet blir eksponert korrekt. 

Er det store mørke områder, vil matrix lysmåling overeksponere bildet ditt på grunn av mørket. Dermed vil bildet ditt bli for lyst. Velg spotmåling i stedet og mål lyset på et sted i bildet med en mellomtone. 

Du kan altså selv velge hvor lysforholdene i bildet skal bli målt.

På bildene under kan du se et bilde av månen ved siste solformørkelse. Bilde til venstre er tatt med spotmåling og det til høyre er tatt med matrixmåling. En kan se at ved matrixmåling som analyserer lyset i hele bilde, blir månen alt for lys og ingen konturer kommer frem. Ved spotmåling på månen kommer konturene tydeligere frem.

Kom i gang med spotmåling

De fleste kameraer har en egen knapp for valg av lysmålingsmetode. På noen kameraer deler knappen plass med autofokusknappen. Se i instruksjonsmanualen for ditt kamera.

Trykk ned knappen og velg spotmåling med innstillingshjulet eller piltaster. Alternativt velger du spotmåling i kameramenyen. 

Forskjellen på matrixmåling og spotmåling er ikke alltid så veldig stor, men ved å bruke spotmåling på den gule blomsten under får en mer mettede og gule farger. Bakgrunnen blir som regel mørkere med spotmåling, så det er verdt et forsøk.

Det er ikke alltid like enkelt å redigere bilde av blomsten. Vil en ha mer kontrast på blomsten så blir det grønne grønnere også, så spotmåling bør brukes mer, av meg selv også.

Blir bilde litt for mørkt ved bruk av spotmåling, kan du justere det ved bruk av eksponeringskompensasjon.

1 Kommentar on “Lysmåling – Spotmåling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.