Fotografere i blåtimen

Den blå time er et helt spesielt tidspunkt for fotografer. Himmelen skifter til en vakker nyanse av blått, og lyset er mykt og lekkert, så du ikke må tenke så mye på hardt lys og skygger.

Hva er blåtimen?

Fargen på himmelen skyldes sollyset, som er en blanding av alle farger. Når det treffer atmosfæren spres det i alle retninger. Det blå lyset er det lyset som spres mest. Faktisk spres det fire ganger så mye som det røde og gule lyset, så derfor oppfatter det menneskelige øyet himmelen som blå i dagslys. Når solen nettopp har passert horisontlinjen, er det på grunn av den kraftige spredningen bare det blå lyset det menneskelige øyet kan se. Før den blå timen ses selve solnedgangen, der det blå lyset spres så mye at det ikke lenger når frem til øyet. Derfor opplever vi solnedgangen som gul og rød.

To ganger daglig – like før soloppgang og like etter solnedgang – opplever du blåtimen. Det varer 20-40 minutter alt etter været og hvor i verden, du befinner deg.

Sjekk når solen står opp og går ned i ditt område, og planlegg å være der i god tid.

Her er en link til en nettside hvor du kan finne ut når soloppgang og solnedgang er i ditt område.

Noen motiver som er fine å fotografere i blåtimen: Bymotiver, trafikkerte gater, strender, havner og marinaer, broer.

Forfabrikken

Hvordan gjør jeg det?

Knips med lukkerprioritet.

Solen er gått ned, og selv om det ikke er helt mørkt, trenger du lang lukkertid for å få inn nok lys i kameraet ditt. Med lukkerprioritet stiller du inn lukkertiden manuelt, 1 til 6 sekunder gir gode resultater. Kameraet vil så velge blender for deg. Bruk lavest mulig ISO for å redusere korn i bildet, helst ikke over 800 ISO.

Bruk fjernkontroll eller selvutløser

Når du trykker på utløseren, vil du ryste kameraet og få uskarpe bilder. Bruk en fjernutløser eller sett kameraets selvutløser til 2 sekunder.

Bruk stativ

Når du bruker en lang lukkertid, vil et stativ hjelpe deg med å få skarpere bilder.

Knips i RAW

En RAW-bilde gir deg de beste mulighetene for å redigere bildet etterpå hvis eksponeringen din ikke var helt perfekt. Men du kan også få gode bilder i jpg, hvis kameraet ditt ikke kan lagre i RAW. RAW gir også optimale muligheter for å finjustere hvitbalansen i etterkant.

Fang lyset

Velg et motiv med elektriske lys, det gir litt liv og drama i bildene, og det gjør det litt lettere. Men pass på ikke å stå for nærme lyskilder, da risikerer du lens flare.

Fang speilinger

Motiver med vann og lys blir flotte i den blå timen. Da kommer speilingene virkelig til sin rett.

Scanbio fabrikk

Her er en app som har vært til nytte når jeg vil ha kontroll på hvor sola går ned/opp og til hvilke tider.

2 Kommentarer on “Fotografere i blåtimen

    1. Hei. Takk for hyggelig kommentar.
      Selv synes jeg det er spennende måte å ta bilder på, vel verdt et forsøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.