Focus stacking – Oppnå større skarphet i hele bilde

Oppdatert 6. april 2020 med video om dette emnet.

Fotografer ønsker som oftest at hele bilde skal være i fokus, om en ikke bevisst lager spesielle effekter. Men noen ganger, uavhengig av hvilke kamerainnstillinger som benyttes, kan ikke alle detaljer i et bilde bli skarpe. Dybdeskarpheten kan være så liten at interessante deler av bilde er ute av fokus. Mindre blenderåpning kan øke dybdeskarpheten, men ved å flytte blenderåpningen lenger fra linsas «sweet spot» (er ved den blenderåpningen, som linsa gir skarpest bilde), øker også uskarpheten på bilde litt. Hvis du ikke endrer blenderåpningen, så må lukkerhastigheten og kanskje ISO økes og uskarphet og digital støy kan bli resultatet.

Så hvordan kan du ta bilder med den beste kombinasjonen av blenderåpning og lukkerhastighet, og få skarpe bilder både i forgrunn og i bakgrunn? En teknikk som kan bidra til dette heter «Focus stacking». Her er litt nyttig informasjon om denne teknikken.

Se også en video i slutten av teksten.

En kan med fordel se disse bildene, på en større skjerm en den på mobiltelefonen, da blir det lettere å sammenligne bildene.

Hva trenger du

 • Et stativ.
 • Et DSLR-kamera, som kan ta bilder i manuell modus. Det er mulig å bruke et kompaktkamera, men det må ha manuell modus og manuell fokus.
 • Deepth of Field iPhone-app (nyttig, men ikke påkrevd).
 • Photoshop eller en annen programvare for å sette sammen bildene.
 • Det trengs litt datakraft til dette, men om du har en forholdsvis ny datamaskin med 16 Mb RAM eller mer, så bør det gå bra.

Hvordan ta bilder med Focus Stacking

Focus stacking er i prinsippet lik HDR. Imidlertid, med Focus stacking, blir bilder tatt med forskjellige fokuspunkter, og senere kombinert i Photoshop, for å lage et bilde med mer dybdeskarphet enn det som ville være mulig med en enkelt eksponering. Makro- og landskapsfotografering er to sjangre av fotografering som drar mest nytte av å bruke denne fremgangsmåten.
Men husk: rolig vind og rimelig stasjonære gjenstander er et must!

Makrofotografering

Makrofotografering kan dra nytte av Focus stacking mer enn noen annen type fotografering, fordi et makroobjektiv har en ekstremt liten dybdeskarphet.

Slik tar du makrobilder med Focus stacking

 1. Plasser kamera på et solid stativ – et must!
 2. Finn motivet i kamera og komponer bilde.
 3. Bestem eksponeringen, og sett kamera i manuell modus, for å sikre at eksponeringen er konstant for hvert bilde.
 4. Sett kamera til Live View og sett fokuspunktet på det nærmeste punktet du vil skal være i fokus. Bruk kamera sin zoom (+ -knapp, ikke zoom på objektivet) for å forhåndsvise fokuset gjennom Live View. Bytt deretter til manuell fokus og bruk fokusringen for å finjustere for skarphet om nødvendig.
 5. Ta første eksponeringen.
 6. Uten å bevege kamera eller justere noen innstillinger, flytter du fokuspunktet et lite stykke lenger vekk fra objektivet. Husk at dybdeskarpheten i makro vil bli målt i brøkdeler av en cm, i stedet for meter, som i landskapsfotografering.
 7. Gjenta trinn 6 så mange ganger som nødvendig for å dekke alle punkter du ønsker skal være i fokus. Dette kan variere fra så få som seks bilder til 30+ bilder. Forsikre deg om at hele motivet er dekket. Hvis tilgjengelig, kan du sjekke dybdeskarpheten med iPhone-appen (www.setmycamera.com), for å finne ut hvor mange bilder som vil være nødvendige for å få hvert aspekt av bildet i fokus.

Tips: Som man ofte gjør når en tar HDR-bilder, ta et bilde med hånden foran linsa før og etter hver bildeserie. Når du jobber med bildene senere, vil dette gjøre det lettere å se hvor hver serie starter og slutter.

Landskap

Det er to grunnleggende scenarier når du fotograferer landskap, som kan ha nytte av Focus stacking.
Den første er når motivet er et nært objekt i forgrunnen, med en interessant bakgrunn, og en ønsker at begge deler skal være i fokus.
Det andre er når du bruker et teleobjektiv (som vanligvis har en liten dybdeskarphet), og motivet dekker flere avstander, som du ønsker skal få skarpere fokus over deler eller hele området.

Husk: Hvis du fotograferer et landskap med vidvinkelobjektiv, kan dybdeskarpheten være tilstrekkelig til å ta et skarpt bilde, og da er det ingen fordel å bruke Focus stacking.

Tips: Her er et lite triks for å finne ut om Focus stacking vil være til nytte for et bilde når du fotograferer et motiv. Etter å ha komponert bildet, sett fokuspunktet omtrent en tredel inn i bildet. Deretter bruker du Live View, forstørrer bildet og sjekk om forgrunnen og bakgrunnen er skarp eller uskarp. Hvis en av eller ingen av dem er i fokus eller så skarpt som ønsket, kan bildet dra nytte av Focus stacking.

Slik tar du landskapsbilder med Focus stacking

 1. Plasser kamera på et solid stativ – et must!
 2. Finn motivet i kamera og komponer bilde.
 3. Bestem eksponeringen, og sett kamera i manuell modus, for å sikre at eksponeringen er konstant for hvert bilde.
 4. Sett kamera til Live View og sett fokuspunktet på det nærmeste objektet du vil skal være i fokus. Bruk kamera sin zoom (+ -knapp, ikke zoom på objektivet) for å forhåndsvise fokuset gjennom Live View. Bytt deretter til manuell fokus og bruk fokusringen for å finjustere for skarphet om nødvendig.
 5. Ta første eksponeringen.
 6. Uten å bevege kamera eller justere noen innstillinger, flytter du fokuspunktet til et objekt midt i bildet og fokuserer på nytt.
 7. Ta andre eksponeringen.
 8. Uten å endre noe, fokuser igjen på et objekt lengst bak i bildet.
 9. Ta tredje eksponeringen.
  For å ta bilde av landskap er tre bilder generelt alt som er nødvendig for å lage skarpe Focus stacking bilder, men det er helt greit å ta ekstra bilder for å sikre at hele scenen er dekket.
  En tommelfingerregel vil være å legge til flere bilder for større brennvidde. Vær oppmerksom på at ekstra bilder vil ta lengre tid å behandle i bildebehandlingen. Hvis tilgjengelig, kan du sjekke dybdeskarpheten med en Smartphone-app (www.setmycamera.com) for å finne ut hvor mange bilder som vil være nødvendige for å få hver del av bildet i fokus.

Behandling av alle bildene

Å behandle filene for å oppnå det endelige bildet kan virke som den vanskeligste delen av å lage et Focus stacking bilde, men det er egentlig veldig enkelt å gjøre i Photoshop. Dette er hvordan:

 1. Åpne Photoshop.
 2. Få hvert bilde på et eget lag: Velg «Fil» og velg «Skript» og deretter «Last inn filer i stakk». Velg alle bildene.
 3. Merk av i ruten for «Forsøk på å justere kildebildene automatisk».
 4. Klikk på OK, så vil hvert av bildene åpne i et nytt lag i Photoshop.
 5. Åpne lagpaletten og velg Alle lag.
 6. Under Rediger velger du «bland lag automatisk».
 7. Merk av for «stakk bilder» og «sømløse toner og farger«. Velg eventuelt «Fyll gjennomsiktige områder», som vil fylle alle transparente områder som genereres ved å justere bilder i trinn 3. (Vær oppmerksom på at dette vil øke behandlingstiden.
 8. Klikk OK.
 9. Slå sammen alle lag. Velg «lag» og «slå sammen alle lag».

Merk: Hvis du bruker Lightroom- og Photoshop-arbeidsflyt, så kan du etter at du har importert bildene dine til Lightroom, i stedet for å følge trinn 2 til 5, kan du ganske enkelt legge til alle bildene dine i Photoshop-lag ved å velge alle bildene dine og deretter gå til Photo / Edit in / Åpne som lag i Photoshop. Dette vil åpne alle valgte bilder som lag. Du må deretter justere bildene dine ved å velge alle lagene i lagpaletten, og deretter gå til Rediger / Bland lag automatisk. Fortsett deretter på trinn 6 ovenfor.

Sammendrag

Det er nesten alle fotografers intensjon å ta så skarpe bilder som mulig, og Focus stacking kan være et verktøy for å hjelpe deg med å nå dette målet. Trikset for hele denne prosessen er å ta nok Focus stacking bilder, for å lage et endelig bilde som er i fokus fra forgrunnen til bakgrunnen. Resultatene kan være fantastiske når du først får tak på det!

Ønsker du å fordype deg mer i dette emnet, kan du laste ned gratis E-bok her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.