Bilder i påsken – snølandskap

Du har sikkert prøvd å fotografere et flott, kritthvitt snølandskap for så å bli veldig skuffet når resultatet er et blått eller grålig bilde.

Her kommer noen tips på hvordan du kan unngå det.

Det er ikke så vanskelig. Det er et 2 ting du må justere og 1 ting du må kontrollere.

Fotograferer du så bildene i JPG/JPEG så er det lurt å følger tipsene under. Hvis du fotograferer i råformat (RAW), kan du justere hvitbalansen og eksponeringen etterpå i bildebehandlingen og få flotte, hvite snøbilder.

Problemet med å ta bilder av snølandskap er at lysmåleren i kameraet ikke klarer å håndtere dette på en god måte. Det menneskelige øyet er mye bedre enn lysmåleren i de fleste kameraer, så da må vi gjøre noen justeringer på kameraet.

Når du tar bilde av en stor snøflate, så prøver lysmåleren å gjøre bilde grått. Det samme er det med en stor svart vegg, her gjør lysmåleren den også grå.

De tre tingene som er smart å gjøre:

  1. Sett eksponeringskompensasjonen til +1.
  2. Prøv å unngå å bruke automatisk hvitbalanse, prøv heller å sette den til «Overskyet».
  3. Kontroller histogrammet.

Her må en prøve seg litt frem. Prøv gjerne å ha alt på auto, så prøver du anbefalingene over og ser hva du synes er best.

Normal eksponering
Normal eksponering
Normal eksponering og +1 eksponeringskompensasjonen
Normal eksponering og +1 eksponeringskompensasjonen

Litt mer forklaring

Eksponeringskompensasjonen finnes som en selvstendig knapp på kameraet eller i menyen.

Eksponeringskompensasjonen, knapp på kamera.

Er det en knapp, er den enkelt å finne, den har symbolet +/-. Når knappen er trykket ned, stilles eksponeringskompensasjonen enten med hjul eller piltaster. Som regel har man tre eller fem eksponeringstrinn i begge retninger.

Eksponeringskompensasjonen i meny.
Skjermen på et kamera

En negativ verdi (-) gjør bildet mørkere, mens en positiv verdi (+) gjør bildet lysere.

Hvitbalansen

Et godt tips er å unngå automatisk hvitbalanse, for kameraet blir lurt av de mange nyansene av hvitt. Prøv i stedet med innstillingen overskyet og se om resultatet blir bedre.

Hvitbalansen i meny.

Hvitbalansen finner du i en av menyene på kameraet eller en knapp (mode) på utsiden

Histogrammet

Histogrammet viser nøyaktig hvordan de forskjellige lysstyrkene er representert i et bilde.

Det er ikke alltid du kan stole på skjermen på kameraet ditt når du sjekker bildene dine. Hvis for eksempel solen skinner, kan du få problemer med å se detaljer på skjermen.

Histogram i kameraet

Histogrammet er derimot mer nøyaktig. Du kan nemlig se hvor høye søylene i histogrammet er i de forskjellige områdene. Det gir deg et inntrykk av om mørke områder er helt uten detaljer, eller om høylysene brenner ut.

Et mørkt motiv eller undereksponert bilde har overvekt til venstre, mens et lyst motiv eller et overeksponert bilde har overvekt til høyre.

Forklaring, histogram

Slik bruker du histogrammet

Vanligvis må du trykke på kameraets avspillingsknapp (vise tatt bilde) for å aktivere visningen på kameraet. Deretter aktiverer du histogrammet ved å trykke på en INFO- eller DISP-knapp.

Bruk eventuelt styrespak eller piltaster for å få den ønskede visningen. På noen kameraer må du inn og slå på histogramvisning i kameramenyen.

Med et tradisjonelt speilreflekskamera/kompaktkamera kan du stort sett bare se histogrammet etter at du har tatt et bilde. I systemkameraer kan histogrammet vises i både den elektroniske søkeren og på skjermen mens du fotograferer.

Bruk eksponeringskompensasjon til å øke eller dempe eksponeringen. Sørg for at histogrammet ikke kommer helt ut til kanten, med mindre du vil ha et ekstremt kontrastfylt motiv. Histogrammet må altså flyttes litt til høyre eller venstre, da bruker du eksponeringskompensasjon.

Lykke til og god påske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.